ESIR -laina

 

EIR (Euroopan Investointien Rahasto) on Euroopan komission tukema rahasto jolla pyritään rahoittamaan Euroopassa toimivien pienten ja keskisuurien yritysten rahoitusta. Pääosin sillä pyritään korvaamaan ja tukemaan avustusohjelmien kuten Horizon2020 -ohjelmaa. Korkean riskin innovaatiorahoitus nähdään tärkeänä EU:ssa ja kyseisen lainarahoituksen avulla voidaan tarjota kohtuuhintainen vieraan pääomanehtoinen instrumentti markkinoille.

EIR -lainalla (tunnetaan myös nimellä ESIR-laina, ESIR -rahoitus, EIR -rahoitus) on useita eri ohjelmia (niitä yli 30) ja lainojen koko vaihtelee aina 100teur lainoista suoriin 100M€ lainoihin. Suomalaisille alku- ja kasvuvaiheen yrityksille tyypillisimmät lainakoot ovat kokoluokaltaan 300teur aina 1M€. Eli 7M€ rahoitukset haetaan suoraan Euroopan Investointipankilta Luxembourgista.

 

ESIR -lainat ovat kohtuuhintainen ja yrittäjäystävällinen vaihtoehto kasvun vauhdittamiseksi.

 

 

ESIR Takaus / EIR Takaus

 

Vaikka rahoista kutsutaan ESIR -lainaksi, usein kyseessä on kuitenkin takausinstrumentti. Laina siis haetaan pankilta, mutta Euroopan Investointien Rahasto takaa lainasummasta 50%. Tämän takia myös lainamarginaali jää matalaksi, sillä pankin riski madaltuu takauksen myötä.

 

Euroopan Investointien Rahasto on ulkoistanut rahoituspäätöksen teon ns. välittäjäpankeille. Tällä tarkoittaa sitä, että ns. välittäjäpankeilta haetaan rahoituspäätös ja lainan takaus koostuu niin, että Euroopan Investointien rahasto antaa lainalle 50% takauksen. Toisin sanoen välittäjäpankit myöntävät yritykselle lainan ja he (välittäjäpankit) hakevat lainalle 50% takauksen.

 

Tämän lisäksi Finnveralta haetaan vielä 30% lainan takaus. Huomioitavaa on, että Finnvera perii takausproviision. Yrittäjälle/ yrittäjille jää taattavaksi 20% lainan määrästä ja usein tämä katetaan joko yrittäjien omavelkaisella takauksella tai yrityskiinnityksillä.

 

ESIR -lainojan välittäjäpankkeina toimii Suomessa (2020) Osuuspankki, Nordea, Aktia sekä pian Danske Bank.

 

 

ESIR Laina Suomessa

 

ESIR -lainat on nopeasti moudostuneet suosituksi rahoituksen muodoksi Suomalaisille kasvuyrityksille. Rahoituspäätöksen hakeminen on suhteellisen nopeaa (jopa muutamissa viikoissa) ja hinnaltaan kohtuullinen perinteisiin pankkilainoihin verrattuna. Myös 80% kokonaistakaus lisää halukkuutta käyttää vierasta pääomaa kasvun vauhdittamiseksi.

 

Yritykset ja erityisesti kovaan kasvuun tähtäävät Startup -yritykset ovat myös huomanneet, että käyttöpääoman hankkimiseen sekä kokonaisrahoituspaketin kasaamiseen ei aina kannata hakea pelkästään oman pääomanehtoisia ratkaisuja vaan ottaa rinnalle myös vierasta pääomaa erityisesti silloin, kun kasvu on kassavirtapositiivista ja uudet sijoittajat eivät siinä hetkellä tuo strategista etua. Silloin myös välttää turhan osakkeiden dilutoitumisen ja yrityksen rahoitus saadaan tehokkaaksi, kun käytetään kohtuuhintaista vieraan pääoman instrumentteja.

 

 

Fundel & ESIR Laina

 

Olemme onnistuneesti järjestäneet kymmenille Suomalaisille kasvuyrityksille ESIR -takauksen sisältäviä rahoituksia. Jos haluat lisätietoa ESIR -rahoituksesta sekä muista rahoituksen lähteistä ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella tai soittamalla suoraan meille.

 

Yhteystietomme löytyvät Täältä.